Ioan Mihai Miron, Project Leader la Bosch

Mihai Miron este absolvent al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Project Lead la compania Bosch. În perioada pregătirii academice fost un student intens preocupat de reprezentarea intereselor studenților in forurile decizionale ale Universității. A contribuit major la îmbunătățirea vieții studențești, din rolurile sale de Coordonator de Marketing, Vice-Președinte și mai apoi Cenzor al Organizației Studenților Economiști, și cu precădere în mandatul de student Senator cu drept de vot în Senatul. Interesul pentru managementul proiectelor și optimizare se manifestă și în rolul actual de Project Lead în cadrul companiei Bosch, unde gestionează echipe de lucru din toate stagiile de dezvoltare, de la etapa de producție până în momentul în care produsul este livrat solicitantului.

Î: Ce te-a convins să începi studiile la Faculatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor de la UBB?

R: Înainte de a începe studiile universitare am ales un liceu cu profil economic din dorința de a studia mai departe dreptul fiindcă îmi doream să devin avocat. Însă, între timp, am descoperit pasiunea pentru științele economice. După terminarea liceului m-am orientat către această zonă și am ales între ASE și UBB. În final am ales FSEGA, iar principalele motive au fost infrastructura, campusul universitar, oportunitățile de dezvoltare, orașul, comunitatea, și nu în ultimul rând, caracterul multicultural al regiunii.
        

Î: Care a fost materia care te-a inspirat cel mai mult în Facultate?

R: Ceva ce mi-a rămas foarte bine întipărit în minte este materia Conflict Management and Social Dialogue din cadrul programului de Masterat Internațional Business Management, în limba engleză. Întodeauna căutam să aplic cât de mult pot informația de la curs, iar această materie îmi folosește inclusiv astăzi, în activitățile zilnice din mediul profesional. Consider că este o materie care poate ajuta în soluționarea diverselor situații conflictuale și care contribuie la dezvoltarea abilităților de leadership.

Î: Ai facut parte din organizații studențești precum Organizația Studenților Economiști sau Uniunea Studenților din România și chiar ai inițiat formarea de noi de asociații în Universitate, respectiv Societatea Antreprenorială Studențească. Ce te-a motivat să fii atât de activ în reprezentarea studenților?

R: Sunt multe comunității care duc lipsă de lideri adevărați în România. În cazul meu, dorința de implicare și proactivitatea au dus la deschiderea multor uși, dacă pot să folosesc această metaforă. Am avut multe oportunități datorită faptului că mi-am dorit să am impact și să aduc valoare adăugată acolo unde sunt. Motivația venea odată cu munca și oamenii din jurul meu. Mereu mi-a plăcut să lucrez cu oamenii datorită dinamicii, emoțiilor, entuziasmului lor. Dorința de reușită, dar și eșecul m-au motivat să mă implic și mai mult.   


Î: Care este schimbarea/reforma majoră pe care o ai în portofoliul tău ca leader al studenților?

R: Introducerea antreprenoriatului în cadrul universitar prin înființarea Societății Antreprenoriale Stundențești constituie una din principalele schimbări aduse de către echipa din care am făcut parte, alături de colegii mei din cadrul CSUBB. Datorită efortului nostru, după numai 2 ani de la înființare societății, am reușit să scriem un proiect care să primească finanțare în valoare de 225.000 RON de la bugetul MEN prin Fondul de Dezvoltare Instituțională. Banii au fost direcționați spre crearea unui cadru de sprijin, dezvoltare și încurajare a spiritului antreprenorial al studenților și absolvenților.

Î: De ce este important și cum putem cultiva spiritul antreprenorial în rândul studenților?

R: Antreprenoriatul este calea către inovație și o economie prosperă. Spiritul antreprenorial facilitează găsirea ”gap-urilor” sau insuficiențelor unui sistem, proces, metodologie, sau chiar dintre ofertă și cerere, produs și clientul final. Spiritul antreprenorial ajută la dezvoltarea unui set de abilități ce include creativitate, gândire critică, comunicare eficientă, lucru în echipă, și leadership. Toate acestea creează valoare adăugată, aproape în orice cadru sau context. Spiritului antreprenorial în rândul studenților se poate cultiva, în cele mai multe cazuri, prin implicarea în activități extra-curiculare. Este ceva ce trebuie să vină natural, de la sine.  

Î: Ai avut un mentor în perioada studenției?

R: Dacă ar fi să recomand o unealtă care să faciliteze procesul de învățare, cred că, dacă nu prima, dar cu siguranță printre primele, aceasta ar fi mentoratul. Mentoratul ajută prin îmbunătățirea și accelerarea procesului de învățare. Am avut parte de sfaturi și ghidaj atât din partea studențească cât și din partea cadrelor didactice. Pe lângă mentorat aș sugera și coaching. Primul se axează pe dezvoltare într-o anumită arie de expertiză, în timp ce motivația celui de-al doilea este bazată pe performanță.   

Î: Din 2022 ești Project Lead la Bosch și ești responsabil de Digitalizare, Automatizare, Standardizare și Optimizare în Departamentul Logistic pentru Zona de Producție. Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le aduce acest rol în compania Bosch?

R: Satisfacția vine din pasiune și din impactul pe care rolul de Project Lead îl oferă în cadrul companiei Bosch. Oportunitatea de a inova sau de a contribui, câtuși de puțin, la îmbunătățirea muncii oamenilor din zona de producție este o bucurie greu de descris, care, de cele mai multe ori, apare doar în faza finală a implementării unui proiect. Reticența este mereu prezentă în proiectele de digitalizare sau îmbunătățire continuă din cauza ideii de schimbare, care, initial, îi scoate pe oameni din zona de confort. Însă, sentimentele care te încearcă pe parcursul implementării proiectului și starea de bine provocată de reușită sunt de neprețuit.   

Î: Ce stil de leadership adopti?

R: Leadership-ul se manifestă în mai multe contexte. Spre exemplu, în cazul unui joc de fotbal echipa este condusă de către un căpitan. Însă, dacă vorbim despre un meci de fotbal amical, nu va fi neapărat nominalizat un căpitan, dar cu siguranță asumarea acestui rol va veni din partea unui coechipier care își dorește ca echipa să câștige. Într-o companie este similar. Nu toți liderii se află într-o poziție de conducere, dar, cu siguranță, toți își doresc ca succesul să fie atins. Contextul mi-a fost favorabil, astfel încât astăzi coordonez echipe, prin care, împreună cu colegii mei, reușim să implementăm cu succes diverse proiecte de îmbunătățire continuă a proceselor de producție. Dacă ar fi să mă raportez la un stil de leadership, cred că aș combina un stil carismatic cu unul democratic, bazat pe viziune, valori, încredere, rezultate și decizii comune. Motivația echipei este importantă, însă cred că mult mai importante sunt responsabilitatea și consecvența, iar pe această cale voi împrumuta câteva cuvinte de la Denzel Washington: ”Without commitment, you’ll never start. But more importantly, without consistency, you’ll never finish.”

Î: Care sunt principalele obstacole pe care le întâlnești ca leader de proiect?

R: Această întrebare vine ca o minge servită la fileu în contextul motivației menționate mai sus. Motivația este importantă dar în același timp este și unul dintre cele mai mari obstacole în leadership și management, din punctul meu de vedere. Motivația poate fi o capcană, deoarece aceasta nu este tot timpul prezentă. Astăzi poate fi acolo pentru că am reușit să finalizăm o etapă din proiect, însă mâine s-ar putea să apară demotivația fiindcă ne confruntăm cu un blocaj sau poate chiar cu un eșec minor. De aceea, rolul de lider presupune, printre altele, și reamintirea motivului pentru care facem ceea ce facem, acel ”De Ce?” sau scopul proiectului.

Î: Un sfat pentru elevii care își aleg Facultatea?

R: Mergeți înspre ceea ce sunteți pasionați să faceți, sau spre locul unde credeți că sunt șansele cele mai mari să fiți pasionați de ceea ce veți face. Încercați cât mai multe și învătați să treceți cât mai ușor prin eșec. Implicați-vă cât mai mult în orice vă stârnește curiozitatea. Și nu regretați, nu vă uitați în urmă, viața merge înainte.

Î: Un sfat pentru studenții actuali ai UBB?

R: Folosiți-vă de punctele voastre forte, de ”strengths” și dezvoltați-le pe acelea. Dacă nu le cunoașteți, atunci descoperiți-le (ex. The Gallup Assessment). Dezvoltați-vă creativitatea și abilitatea de a muncii în echipă. O să mai împrumut un citat și aici, de data aceasta un proverb african: ”If you want to go fast, go alone, if you want to go far, go together”.

ULTIMELE NOUTĂȚI