Hai să te vezi peste câțiva ani!

Hai să faci cunoștință cu persoane care au absolvit la Universitatea Babeș-Bolyai și și-au urmat visul! Aceste persoane sunt invitate să-ți prezinte cu ce se ocupă și care a fost drumul urmat să ajungă ceea ce sunt astăzi.

Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni (CCOPA) organizează Meet Your Future Self, în cadrul căruia studenții se pot întâlni cu profesioniști, absolvenți ai Universității Babeș-Bolyai. Scopul este de a stabili o relație stabilă și de lungă durată între generații, de a oferi o viziune clară asupra realității pieței muncii actuale și de a motiva studenții actuali să urmeze un traseu profesional centrat pe decizii informate.

Studenții vor avea oportunitatea de

  • a participa la scurte prezentări despre parcursul academic și profesional al invitaților, despre activitățile derulate și pașii urmați să ajungă în prezent
  • de a interacționa cu specialiști din diferite domenii
  • de a primi informații despre opțiunile disponibile de carieră
  • de a afla metode pentru a-și dezvolta traseul profesional.

ed. 3: Carieră didactică // 25 mai

Încă o călătorie în viitor, marca „Meet your future self”! Evenimentul din data de 25.05.2023 a reprezentat o întâlnire a pasiunii pentru pedagogie a studenților cu experiența didactică a trei Alumni UBB care s-au alăturat intențiilor noastre de a facilita calea studenților spre profesorat.

I-am avut alături pe doamna Miriam Kenyeres, absolventă a Facultății de Biologie și Geologie, profesor de Biologie si Științe la două licee din Cluj-Napoca, pe doamna Antonia Marincaș, absolventă a Facultății de Psihologie și Stiințe ale Educației, psiholog și consilier scolar si pe domnul Hadrian Arion, absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie, inspector de specialitate și inspector școlar general. Aflați în momente diferite în carieră, cu experiențe atât în mediul privat cât și public, invitații au impărtășit cunoștințe procedurale și administrative privind examenele de titularizare, informații legate de procesul didactic, care depășește simpla respectare a programei, dar și cunoștiințe legate de etapele ascensiunii în carieră și experiențe personale.

Astfel de întâlniri reprezintă un prilej deosebit pentru studenți de a interacționa cu profesioniști din domeniile de activitate pe care le urmăresc, obținând răspunsuri la o varietate de întrebări în cadrul unei discuții deschise, neconstrânse, totul în beneficiul studenților.

ed. 2: Antreprenoriat // 27 aprilie

Joi, 27 aprilie 2023 a avut loc MEET YOUR FUTURE SELF ⌚ Antreprenoriat – A doua ediție din seria de evenimente prin care ne dorim să completăm experiența academică a studenților prin întâlniri și dialoguri între studenți și absolvenți UBB care și-au croit un drum de succes în domeniul lor profesional.
 
Tema ediției din aprilie a fost Antreprenoriatul – un subiect pe cât de frumos pe atât de complex! Ne-am bucurat să avem alături trei profesioniști cu personalități efervescente, împreună cu care am creat un ambient educativ si extrem de plăcut!
 
A deschis seria prezentărilor Denisa Andreea Lazurca, absolventă la Facultatea de Istorie şi Filosofie | Universitatea Babeş-Bolyai, al cărei optimism a motivat întreaga sală. Inspirată de studiile sale în etnologie dar și de aspecte din societate pe care dorește să le corecteze, Denisa dezvoltă, în prezent, concepte inovative în cultură și modă. Ajută, deopotrivă, la inițierea sau la accelerarea afacerilor în diverse domenii, fiind membră în multiple entități ce furnizează serivicii de consultanță în antreprenoriat, servicii de mentorat, oportunități de finanțare a unei idei de business etc.
 
Horațiu Buzgău ne-a impresionat prin ampla sa experiență academică dar și profesională. Absolvent la Facultatea de Business – UBB, a sesizat oportunități de dezvoltare și de finantare nerambursabilă a unor proiecte în domeniul alimentar, de la cultivarea și procesarea materiei prime până la distribuția și comercializarea de produse alimentare ecologice. Cu atribute antreprenoriale evidente, Horațiu inspiră prin prezență, discurs și activitate. Încurajează un echilibru sănătos și un calcul rațional între încrederea în noi și elemente independente (schimbări legislative, economice politice etc.) pentru demersurile noastre antreprenoriale.
 
Nica Darius este absolvent la Facultatea de Business – UBB, și a dezvoltat pasiunea pentru cafeaua de specialitate în prima sa afacere. Acesta a exploatat perioada studenției prin activități de voluntariat și experiențe internaționale, care au contribuit constructiv la structurarea personalității sale de astăzi. Darius este el însuși o resursă de informație prețioasă, având în vedere diligența cu care a depășit perioada pandemiei. Din această etapă, valorifică acum reziliența în situații de criză pe care a dobândit-o. Ne așteaptă la cafenea pentru un spectacol de arome și pentru a schimba idei de business! Numărul mare de studenți prezenți la eveniment ne-a ajutat să abordăm aspecte dintre cele mai interesante. Interacțiunea a continuat sub forma unor discuții informale, la finalul evenimentului.

Foto: Ioana Corcea

ed. 1: Women Power // 30 martie

Alexandra Crăciun specialist cu peste 15 ani de experiență în branding, comunicare și marketing cu mărci de dimensiuni medii.
Are o diplomă de licență în Marketing, un master în Publicitate și o diplomă de licență în Istoria Artei. Ea este, de asemenea, pregătită în psihologie.
Nu a fost niciodată angajată oficial, după ce în tinerețe a lucrat independent pe rețelele de socializare (pe când Facebook era un animal complet diferit și blogging-ul era un lucru), a deținut o agenție de publicitate fizică (cunoscută local ca „Exquisite”). După 4 ani, a revenit la consultanță și a inventat BEAM, un studio de branding și comunicare.

Dorina Gîrbovan singurul vorbitor român la Conferința Educatorilor de Explorare Spațială de la NASA Johnson Space Center din Houston, TX, SUA în 2023.
Este licențiată în Fizică la Universitatea Babeș-Bolyai, cu un master în Fizică la UBB, un master în Chimie la Universitatea din Colorado la Boulder, un master în Fizică la Universitatea din Denver și un doctorat în fizică la UBB.
Predă Fizică și Chimie la nivel universitar în România (la UBB) și în SUA (la Universitatea Colorado din Boulder și Universitatea din Denver) și în trecut a predat Fizică, Chimie și Matematică în gimnazii și licee din Canada și România.
A fost aleasă unul dintre cei patru ambasadori ai Honeywell Education pentru Academia Spațială prin intermediul NASA Education la US Space and Rocket center, Huntsville, AL, SUA, formând 120 de profesori de științe selectați din întreaga lume. Este examinator Cambridge la Fizică, evaluând peste 500 de lucrări Cambridge din întreaga lume.
În România, este formator certificat de Asociația Națională pentru Educație și Ministerul Muncii și având toate cunoștințele spațiale acumulate la ESA, HESA, CERN și NASA, a condus ateliere de lucru pentru profesorii STEM, evenimente de formare și dezvoltări profesionale în toată România. În calitate de dezvoltator de programe școlare în domeniul științelor, și autor de cărți, consideră că schimbarea trebuie să înceapă cu profesorii, așa cum spunea Stephen Hawking: „Inteligența este capacitatea de a te adapta la schimbare”.

Camelia Moraru psiho-oncolog la Medisprof Cancer Center și fondator Social Entrepreneurs Hub – o întreprindere socială care promovează antreprenoriatul în domenii de sănătate, educație, etc.
A debutat ca psiholog clinician la Școala Specială Lugoj, apoi a coordonat Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică Timiș. Din 2003 a început colaboarea cu UBB unde a coordonat activitatea de lifelong learning apoi a predat cursuri de management de resurse umane, management de proiect și managementul carierei la Facultatea de Studii Europene și a scris și a implementat proiecte cu finanțare europeană cu o valoare de peste 10 milioane de euro. În paralel a format echipe pe management de proiect.