1. Consiliere și orientare în carieră

Dacă ești absolvent al Universității Babeș-Bolyai, atunci poti beneficia în mod gratuit de serviciul de consiliere și orientare în carieră oferit de Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni (CCOPA). Ședințele de consiliere se desfăsoară individual, față-în-față, și sunt personalizate în funcție de nevoile absolventului.

Iată câteva dintre temele pe care le poti aborda în cadrul unei sedințe:
  • evaluarea intereselor și valorilor ocupaționale, a abilităților și priorităților de carieră prin teste standardizate și discuții individuale;
  • evaluarea gradului de compatibilitate între competențele profesionale și cerințele de pe piața muncii;
  • explorarea traseelor ocupaționale și/sau academice în funcție de specializarea urmată;
  • explorarea alternativelor pentru schimbarea domeniului de studiu sau reconversia profesională;
  • suport în dezvoltarea unui plan de carieră și gestionarea factorilor de decizie/indecizie profesională;
  • dezvoltarea mapei de angajare (CV, scrisoare de motivație, scrisoare de recomandare, profilul online etc.);
  • identificarea oportunităților de voluntariat, internship, angajare;
  • expunerea prin joc de rol la sesiuni de simulare a interviului de angajare;
  • adaptarea la locul de muncă.

Un consilier în carieră te poate stimula să reflectezi asupra propriilor acţiuni, să-ţi pună întrebări relevante de clarificare a obiectivelor tale de carieră, să-ţi propună strategii de luare a deciziilor majore pe plan profesional, să te încurajeze şi să-ţi ofere sprijin în căutarea unui job.

Consilierul te poate ajuta să te cunoști mai bine, să înțelegi procesul de luare a deciziilor ce ţin de dezvoltarea ta profesională şi să identifici oportunităţi de carieră. Cu toate acestea, consilierul în carieră nu va lua deciziile în locul tău şi nu-ţi va spune cum trebuie să-ţi planifici traseul profesional. Luarea deciziilor ce ţin de dezvoltarea ta profesională sunt în totalitate responsabilitatea ta.

2. Evaluare și testare

Centrul de Carieră, Orientare Prosională și Alumni (CCOPA) pune la dispoziția absolvenților și o serie de teste psihologice standardizate prin care poți descoperi competențele și atributele tale, precum și modul în care acestea se raportează la cerințele de pe piața muncii.

Platforma CAS ++

permite evaluarea adulților și pune la dispoziție o serie de teste de evaluare în vederea consilierii și orientării în carieră. Avem la dispoziție peste 1000 de profile ocupaționale, astfel că tu ai posibilitatea de a identifica unde anume te poziționezi în funcție de ceea ce se cere pe piața muncii. Vei ști care sunt competențele asupra cărora e nevoie să insiști pentru a fi dezvoltate, care sunt interesele și valorile tale profesionale ce te influențează în deciziile de carieră sau poți afla care este profilul tău de personalitate. Toate atributele cognitive, emoționale sau de personalitate vor fi discutate cu un psiholog pentru ca mai apoi să poți ține cont de ele în conturarea unui plan academic sau de carieră.

Pentru a programa o consiliere gratuită: https://consilierecariera.ubbcluj.ro/2021/03/15/programeaza-o-consiliere/