Roxana-Cristiana Nistor, CEO Thinkstor

Roxana Cristiana Nistor este absolventa UBB care aduce un aer proaspăt și mult optimism în orice circumstanță. A absolvit Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și PR, și Facultatea de Studii Europene, specializarea Studii Europene și Relații Internaționale. Experiența sa profesională se ramifică pe mai multe domenii, ceea ce ii oferă astăzi o înțelegere comprehensivă a lumii și a societății. În timpul studiilor a facut internship la o companie de PR din Cluj-Napoca, pentru care a organizat evenimente medicale de mare amploare. Imediat după absolvire, în 2017, s-a relocat în Statele Unite ale Americii, unde a cunoscut industrii diverse. A început prin a lucra pentru o firmă de construcții, devenind, după doar patru luni, Director Financiar. În 2020 a început propria afacere, prin care oferă consultanță și soluții în business pentru antreprenori. Din 2023 a devenit și notar public. Este un profesionist cu o determinare rar întâlnită și o inteligență aparte. Iubește complexitatea, iubește să aducă lumină în cele mai dificile situații. Joacă fiecare joc după regulile lui dar cu propria strategie. Muncește constant pentru oameni și afacerile lor, conferindu-le nu doar o imagine frumoasă ci și operativitate și profitabilitate maximă. Pentru toate acestea și pentru multe altele pe care le descoperim în rândurile care urmează, considerăm că Roxana este inspirația care poate motiva comunitatea noastră spre mai mult curaj, ambiție și profesionalism.

Î: Ai avut o mentalitate de învingător încă de la începutul studiilor universitare. Ai parcurs la UBB două programe de licență, , în paralel. Cum ai luat decizia de a urma cursurile Universității Babeș-Bolyai și ce te-a atras la domeniile de studiu pe care le-ai ales.?

R: Am fost mereu condusă de dorința de a servi unui scop mai mare. Această aspirație m-a îndrumat către Universitatea Babeș-Bolyai, unde am ales să urmez simultan două programe de licență, conștientă de impactul pe care educația multidisciplinară îl poate avea asupra dezvoltării mele profesionale și personale. Facultatea de Studii Europene mi-a oferit o platformă solidă pentru a înțelege complexitatea structurilor și proceselor administrative și politice care guvernează societatea. Te pregătește să servești, administrativ sau politic, publicul, comunitatea. FSPAC te pregătește să comunici coerent și clar mesajul, să aprofundezi tehnici de gândire analitică și să înveți cum să inițiezi și să dezvolți proiecte de la idee la implementare. Am înțeles că pentru a avea un impact real nu este suficient doar să realizezi obiectivul propus, ci este esențial să poți comunica valorile și rezultatele muncii către publicul larg.

Î: Care au fost materiile care te-au fascinat în perioada studiilor?

R: Drept internațional (de altfel orice cursuri de drept), Negocieri, Comunicare non-verbală, Comunicare publică, Managementul situațiilor de criză, Studii de arie: securitate și cooperare, cursurile de geopolitică, dar mai ales socio-economia culturilor.

Î: Ai simțit nevoia unui mentor în perioada studenției? Ai avut un mentor în această periodă?

R: În timpul studenției mele, conceptul de mentorat nu părea atât de prezent sau evident ca astăzi. În absența unui mentor oficial, m-am orientat spre modele indirecte de învățare, extrăgând lecții valoroase din interacțiunile cotidiene, principiile promovate de cei din jurul meu, din personajele literare, filosofi, și din propriile convingeri referitoare la etica comportamentală. Mentorul și învățătorul meu cel mai bun a fost mereu Roxana cea de peste 10-15 ani, versiunea cea mai bună a propriei persoane spre care tindeam, de care să fiu mândră și pe care să o fac mândră, care servea drept compas moral și motivațional. Automentorarea și automotivarea mi-au oferit un cadru clar de reflexie și dezvoltare personală. Deși nu multe s-au schimbat din această perspectivă, iar eu fac exercițiul reflecției asupra sinelui și sinelui ideal des, între timp am adăugat un adevărat catalog de mentori. Cei mai dragi îmi sunt stoicii.

Î: Ce conștientizări majore ai avut în perioada studenției?

R: În perioada formării academice, am traversat un proces intens de autoexplorare și dezvoltare, inițial stimulat de dorința de a mă autodepăși și, aș putea argumenta, a mă pedepsi pe alocuri prin volumul de muncă 😊. Angajarea simultană în multiple programe academice, activități extracurriculare, precum și implicarea într-un internship, un job part-time și activități de voluntariat, au fost reflecții ale unei dorințe arzătoare de expansiune intelectuală și personală. Mă hrăneam din energia unei dezbateri bune sau a unui proiect care părea imposibil la început.

Câteva realizări: nevoia de disciplină personală ca mecanism de prevenire a epuizării, nu există „nu pot”, țintește sus, fii mereu curioasă și pregătită să înveți lucruri noi. Am învățat că, deși angajamentul meu neclintit și dorința de a explora orizonturi diverse au fost motorul progresului meu, acestea necesită echilibru și autoreglare. Perioada studenției a fost nu doar un teren de acumulare a cunoștințelor, ci și un spațiu de învățare despre mine însămi, despre cei din jur, și despre gestionarea resurselor personale.

Î: Ai beneficiat de schimburi de experiență în străinătate?

R: Deși nu am participat la programe de schimb universitar în sensul tradițional, am avut privilegiul de a mă implica în mai multe proiecte europene care mi-au permis să trăiesc experiențe culturale valoroase în diverse țări. Aceste inițiative, desfășurate în afara cadrului academic formal, s-au concentrat pe abordarea unor probleme specifice, cum ar fi impactul poluării asupra zonelor maritime și costiere, exemplificat prin implicarea mea într-un proiect desfășurat în Salerno, Italia, în 2015. Acolo, am avut oportunitatea de a analiza problemele ecologice ale regiunii Campania și de a propune soluții viabile autorităților locale.

Am călătorit extrem de mult. Învățam din greu și treceam toate sesiunile cu brio, după care plecam câteva săptămâni prin Europa cu Couchsurfing. O metodă neconvențională, dar profund transformatoare, această abordare m-a pus în contact direct cu diverse culturi și m-a învățat să am încredere în oameni, să mă adaptez la situații neprevăzute și să găsesc soluții în momente de incertitudine.

Principala lecție pe care am învățat-o din aceste experiențe este valoarea adaptabilității și deschiderii față de nou. Fiecare călătorie și proiect în care m-am implicat m-a învățat că, indiferent de sistemul de învățământ sau contextul cultural, flexibilitatea și capacitatea de a comunica și colabora cu oameni din medii diverse sunt esențiale pentru înțelegere, învățare și dezvoltare. Pot spune că aceste experiențe m-au format ca cetățean global, conștientă și interesată de complexitatea și bogăția lumii în care trăim.

Î: Care este setul de valori profesionale pe care l-ai adoptat și cum l-ai descoperit?

R: Setul de valori adoptat a fost sculptat în mod semnificativ prin confruntarea cu sisteme existente care nu ofereau rezultatele dorite. Acest proces a implicat nu doar identificarea soluțiilor inovative, ci și persuasiunea colectivului de a adopta noi abordări organizaționale. S-au consolidat, mai ales, în situații în care m-am lăsat ghidată de intuiție și logică, chiar și atunci când acestea contraziceau practicile convenționale sau deciziile colective. Cred, totuși, că rădăcinile valorilor mele sunt cultura, familia și mediul în care am crescut. Unul dintre pilonii centrali este deontologia muncii, o valoare pe care am preluat-o din exemplul părinților mei. Ei m-au învățat să valorizez munca în sine și satisfacția pe care o aduce finalizarea unei sarcini cu dedicare, nu doar din perspective financiare. Alte valori culturale ar fi reziliența și adaptabilitatea; am învățat să văd fiecare provocare ca o oportunitate de creștere și să găsesc soluții creative în situații complexe.

Totodată, încrederea în tine însăți este esențială. Confruntarea cu “sindromul impostorului” s-a dovedit a fi o etapă naturală în asumarea unor noi provocări. Cred că dacă nu te confrunți cu acest sentiment, probabil că nu te-ai pus încă în suficiente situații inconfortabile, de creștere și risc, sau în afara zonei de confort. De exemplu, fără o pregătire formală în domeniul contabilității sau finanțelor, am reușit în doar patru luni să preiau departamentul financiar al unei firme cu venit anual de câteva milioane de dolari, într-o țară complet nouă. Pentru mine nu a existat opțiunea de a nu da de capăt unui cont, unui set de cărți contabile, balanțelor unor conturi bancare, sau unor taxe de trimis autorităților. Se poate ca timpul meu de învățare să fi fost dublu comparat cu al cuiva școlit în domeniu, dar dorința si capacitatea de a analiza sau de a învăța nu m-au dezamăgit niciodată. Fără prejudecăți împrumutate teoretic, am construit câteva sisteme financiare viabile pentru afacerile mici din Colorado de care sunt astăzi responsabilă. E important, ca lider, să ai o viziune de ansamblu și o idee de progres, de creștere. E important să delegi. E important să angajezi oameni mai buni ca tine, complementari și nu similari ție, în care să ai încredere și pe care să îi susții în îndeplinirea cu succes a sarcinilor lor. Singur poți ajunge departe, dar odată ajuns acolo, poți scala doar cu ajutorul unei echipe foarte bune.

Î: Ce te-a atras înspre piața muncii din America și cum ai abordat această experiență la început?

R: Atracția către piața muncii din America a fost inițial stimulată de experiențele Work & Travel, iar mai apoi de oportunitatea de a contribui la misiunea Amnesty International, unde mi-am asumat responsabilitatea de a deschide primul birou din regiunea Midwest, cu baza în Denver. Implicarea mea în campanii de sensibilizare și strângere de fonduri legate de crizele din Myanmar și Siria a fost punctul real de plecare în aventura mea profesională. Ceea ce m-a impresionat profund și a consolidat decizia de a explora această societate americană a fost abordarea pozitivă și deschisă a interacțiunilor sociale, prin curiozitatea oamenilor și atitudinea cu care m-au primit în comunitatea lor. Aici am învățat, cu adevărat, ce înseamnă networking-ul. Mi s-a demonstrat că a cere ajutorul și a fi vulnerabil este perceput ca un atuu și nu o slăbiciune, că acest aspect permite formarea unor relații interpersonale reale și durabile. Învăț zilnic despre importanța și frumusețea diversității de gândire și a nonconformismului, că aspirația de a nu te încadra într-un sistem prestabilit, ci de a-ți crea propriul parcurs este nu doar acceptată, ci și încurajată. Societatea americană, prin dinamismul și pluralismul său, promovează creșterea personală și profesională, oferind un teren fertil pentru inovație și dezvoltare.

Î: Cum a fost să treci din postura de angajat în postura de antreprenor și cât a contribuit „țara tuturor posibilităților” la această schimbare?

R: SUA a contribuit enorm la lansarea mea în spațiul antreprenorial, deși interesul meu pentru business și pentru dezvoltarea unei companii a început de la o vârstă fragedă, prin lectura cărților de specialitate. A existat sămânța, iar mediul de afaceri din SUA, combinat cu o predispoziție naturală către vânzări, m-a ajutat să mă afirm în sectorul privat. Trecerea de la statutul de angajat la cel de antreprenor reprezintă asumarea unui grad mult mai ridicat de risc, dar și posibilitatea obținerii unor recompense semnificativ mai mari, cel puțin din perspectiva creșterii profesionale. Sunt atrasă de preluarea proiectelor și clienților din domenii necunoscute mie, deoarece acest lucru îmi oferă șansa de a explora, de a învăța și de a elabora strategii inovatoare. Din punct de vedere financiar, orice companie care implementează trei măsuri esențiale: optimizarea/reducerea timpului de colectare a veniturilor (Accounts Receivables), extinderea termenelor de plată către furnizori (Accounts Payable) și eficientizarea gestionării inventarului pentru a evita imobilizarea capitalului, pe lângă o puternică înțelegere a ideii de cash-flow și cash-flow operațional, are potențialul de a fi o firmă scalabilă și de succes. Competențele interpersonale și construirea unei rețele de contacte sunt fundamentale în antreprenoriat. În firma mea, niciun client nu a fost câștigat prin metodele tradiționale de vânzare. Interacțiunile fructuoase la evenimente de networking, discuțiile spontane în medii informale sau recomandările din partea celor care mă cunosc și valorizează stilul meu de lucru au fost cheia atragerii clienților de până acum. Cu permisiunea celor implicați în discuție, îmi este drag să ajut, să dau sfaturi de business și recomandări gratuite. A discuta strategii de business este pasiunea mea principală, iar ca rezultat, clienții își doresc să colaborăm pe termen lung.

Antreprenoriatul te obligă să fii într-o continuă stare de învățare și adaptare. De asemenea, consider că noțiunea de echilibru între viața profesională și cea personală devine reală doar atunci când compania ta este ferm ancorată în industrie, cu perspective clare de creștere și stabilitate, și când tu ești proprietarul firmei, nu operatorul ei.

Î: Care este cel mai drag proiect pe care l-ai dezvoltat prin compania pe care o conduci?

R: Atunci când îți definești foarte bine clientul ideal și alegi proiecte care te stimulează intelectual și creativ, este foarte greu să nu iubești munca pe care o faci. Cu toate acestea, proiectele mele de suflet sunt din zona de ONG și de strângeri de fonduri, îndeosebi pentru cauzele din România. Recent am început colaborarea cu fondatoarele Asociației „Dăruiește Viață” /Noi Facem Un Spital, și sunt condusă de dorința de a propaga mesajul și acțiunile acestora în comunitatea românilor și americanilor din SUA și de a le oferi suport financiar în acțiunile întreprinse.

Î: Ești o femeie vizionară, cu o încredere mare în necesitatea femeilor de a contribui la un viitor performant și echilibrat. Ai fost singura româncă din grupul 100 Women@Davos prezentă la Swedish Lunch. În primul rând, felicitări pentru toată munca ce ți-a asigurat prezența la eveniment. Spune-ne cum se susțin unele pe celălalte cele mai puternice femei ale lumii?

 R: Mulțumesc pentru cuvintele de apreciere!
În primul rând, vizibilitatea este un aspect foarte important. Mă bucur din tot sufletul atunci când observ o altă femeie care încearcă să îmbunătățească societatea și comunitatea prin acțiunile ei, care poate pornește o afacere sau care a fost promovată în domeniul ei, o femeie care a avut curajul să își negocieze salariul sau care a făcut o schimbare atunci când organizația cu care era nu mai reprezentă o platformă de creștere. Eu promovez toate aceste femei oriunde și oricând am ocazia. Este important să ne încurajăm unele pe celălalte, dar este esențial să ne promovăm în public și să aducem lumină asupra victoriilor celeilalte. Nu simt invidie sau gelozie, ci mă inspiră și îmi dă energie să văd pe altcineva care reușește. Deși istoric femeile au avut un aport diferit în lumea de afaceri, astăzi ele luptă pentru un rol și o poziție mai favorabilă în business, dar și în domeniul public. Cred că femeile au tendința de a naviga riscul diferit și, din această perspectivă, pot avea mult succes în ceea ce fac (nu in comparație, ci împreuna cu ceilalți). 

Alătură-te unei organizații care încurajează performanța, argumentează și fii vocală atunci când observi discriminări pe baza de gen, educă-i pe ceilalți, alege-ți un mentor puternic, sfătuiește pe cineva la început de drum atunci când tu ai trecut prin aceleași procese cu succes, fii deschisă, colaborează și susține pe altcineva care încearcă să își crească afacerea, cumpără de la prietenele tale sau de la o afacere mică și nu cere discount, renunță la orice mentalitate de victimă, adoptă o mentalitate pozitivă și de învingătoare, sărbătorește succesul propriu și al celeilalte. Prin aceste modalități, putem contribui la crearea unui mediu care susține succesul și dezvoltarea altor femei, încurajând egalitatea de șanse și recunoașterea meritelor indiferent de gen.

Î: Care este cea mai importantă informație cu care ai plecat de la Davos?

R: În general, cei prezenți la Davos au două tipuri de obiective: soft (a-i cunoaște pe ceilalți participanți, a se lăsa inspirați de noile idei, tehnologii, de sesiunile de discuție, de a se educa și a dobândi înțelegeri culturale, de a promova dialogul) și hard (obiective măsurabile, spre exemplu realizarea efectivă a unui parteneriat strategic, un angajament financiar pentru combaterea schimbărilor climatice, lansarea unui cadru de reglementare etc.)
Câteva însemnări personale:
1. Toți participanții de la Davos sunt oameni – oameni cu funcții extrem de importante, dar oameni. Diferența dintre ei și ceilalți este curajul de a lua decizii, de a prelua responsabilități, de a milita activ și public pentru o cauză pe care o susțin, de a fi vulnerabili în fața unui public (DOers vs SAYers). Totodată, ei se luptă cu aceleași dificultăți – unii au sindromul impostorului, alții poate nu se exprimă perfect în limba engleză. Cu toate acestea, ei se pun în situații inconfortabile, dar de creștere, creează conexiuni, și astfel fac diferența în domeniul lor.
2. Sloganul „Speak Science to Power” al celor de la Arctic Basecamp, o organizație nonprofit formată dintr-un grup de oameni de știință de top din lume, specializați în schimbările climatice. Ei folosesc cercetarea științifică pentru a atrage atenția și a influența deciziile politice și de afaceri în legătură cu schimbările climatice. De la ei am invatat despre „punctele de cotitură” (tipping points) în contextul schimbărilor climatice, care se referă la momentele sau pragurile critice din sistemele ecologice sau climatice ale Pământului, după depășirea cărora are loc o schimbare rapidă și adesea ireversibilă. Aceste puncte de cotitură pot declanșa o serie de evenimente în lanț care pot modifica fundamental climatul, ecosistemele și condițiile de viață pe Pământ. Câteva exemple de potențiale puncte de cotitură includ: topirea calotelor glaciare, degradarea pădurilor tropicale, eliberarea metanului din permafrost.

Î: Ocupi un loc important în board-ul Romanian American Freedom Alliance, unde ești Secretar General și Director de Marketing. Care sunt principalele cauze pe care le sprijină această organizație de români în Statele Unite ale Americii?

R: În cadrul RAFA, susținem și promovăm o gamă variată de cauze sociale, culturale și educaționale, care reflectă angajamentul nostru față de comunitatea românească din Statele Unite și din România. Am contribuit la oferirea de suport esențial familiilor defavorizate din diferite regiuni ale României, extinzând ajutorul și către organizații neguvernamentale binecunoscute, printre care se numără: Casa Share, Asociația Casa Bună, Totul Este Posibil, Alianța România Fără Orfani și Asociația Dăruiește Viață în cadrul proiectului “Noi Facem un Spital”. De asemenea, am sprijinit Asociația Dragoste Desculță, care își dedică eforturile pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale celor mai puțin norocoși din județul Vaslui. Pe lângă aspectul filantropic, ne angajăm în promovarea valorilor culturale și educaționale românești. Inițiative precum Via Transilvanica, promovarea filmului Capra cu Trei Iezi, proiectul Book Valley și proiectul “Fete Neînfricate” reprezintă doar câteva dintre activitățile pe care le susținem pentru a încuraja descoperirea și aprecierea bogăției culturale și a diversității României, a educației și acțiunilor civice din tara noastră. Prin aceste eforturi, ne propunem să creăm punți între comunitățile românești de pe ambele continente și să promovăm un schimb cultural pozitiv.

Î: Un sfat pentru elevii care își aleg facultatea?

R: Reflectați profund la interesele și pasiunile voastre, dar luați în considerare și perspectiva pieței de muncă. Alegerea facultății ar trebui să fie un echilibru între ceea ce vă pasionează și oportunitățile pe care un anumit domeniu vi le poate oferi în viitor. Piața pe care o știm astăzi se va transforma fundamental in următoarele decenii. În contextul avansului tehnologic rapid, există nenumărate previziuni care indică dispariția multor locuri de muncă în următorii ani. Această realitate este alimentată de automatizare, inteligența artificială și digitalizarea proceselor, care înlocuiesc treptat sarcinile repetitive sau cele care necesită un nivel scăzut de specializare. Adaptarea la aceste schimbări implică o reorientare către competențele viitorului, cum ar fi gândirea critică, creativitatea, adaptabilitatea și abilitățile tehnologice avansate, pentru a rămâne relevanți într-o lume în continuă schimbare. Explorați și cereți sfaturi celor cu experiență în domeniile care vă interesează. Participați la școli de vară și la cât mai multe schimburi culturale.

Î: Un sfat pentru actualii studenți?

R: Optimizați anii universitari prin implicare în activități extracurriculare, stagii de practică și proiecte care vă pot extinde orizonturile și vă pot oferi experiențe practice în domeniul ales. Rețelele pe care le construiți acum și abilitățile pe care le dezvoltați pot fi la fel de valoroase ca informațiile academice pe care le acumulați. Totodată, bucurați-vă de anii celor mai frumoase și intense prietenii, de momentele de creștere și de abilitatea de a vă dedica majoritatea timpului studiilor.

Î: Un sfat pentru absolvenți?

R: Cariera este rareori un traseu liniar și este normal, chiar indicat, să întâmpinați provocări și schimbări de direcție. Fiți proactivi în căutarea oportunităților, fiți deschiși schimbărilor și ideii de învățare continuă, nu subestimați importanța rețelei de contacte profesionale. Asumați-vă riscuri calculate și fiți deschiși la noi experiențe care vă pot ghida către chemarea voastră. Dezvoltați un mindset financiar pozitiv și cu perspective de creștere. Banii pot fi folosiți ca un instrument pentru a genera impact pozitiv – investiții în dezvoltarea personală, în afaceri sustenabile sau în proiecte cu impact comunitar. Cultivați-vă curiozitatea culturală, călătoriți mult în țări străine și interacționați cu localnicii, fiți deschiși la colaborări, acționați cu curaj și încredere. Eșuați, eșuați, eșuați, iar mai apoi luați-o de la capăt. E vremea să experimentați. Identificați un mentor. Contribuiți la bunăstarea comunității!
                                                                                                        La vita è bella!

ULTIMELE NOUTĂȚI