Vasile Gionea

Jurist, deputat de Prahova în legislatura 1990-1992, pe listele partidului PNȚCD, președinte al Curții Constituționale a României, între anii 1992-1995.

 Vasile Gionea (n. 21 februarie 1914, Gârbovățu de Jos, Corcova, Mehedinți; d. 1999): jurist, deputat de Prahova în legislatura 1990-1992, pe listele partidului PNȚCD, președinte al Curții Constituționale a României, între anii 1992-1995. 

Vasile Gionea a urmat studiile liceale la Liceul „Traian” din Drobeta Turnu‐Severin, la Liceul „C. Angelescu” din Cluj‐Napoca şi la Liceul „Ion Meşotă” din Braşov. În 1936, a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității „Babeş‐Bolyai” din Cluj. A efectuat studii doctorale în drept și în științele economice, la Facultatea de Drept din Cluj, pe care le-a promovat cu calificativul „Magna cum laude”. Teza propusă poartă titlul „Răspunderea civilă a liberului profesionist (medic, avocat, arhitect)”. Între anii 1937-1953 a fost avocat pledant la Brașov, apoi a ocupat prin concurs postul de avocat al Băncii Naționale a României, filiala Brașov. A fost membru al Partidului Național Țărănesc. 

Din anul 1942 a devenit asistent la Catedra de politică socială a Academiei Comerciale din Brașov, iar în 1949, a fost arestat. Din anul 1952 deține gradul didactic de conferențiar la Academia Comercială Cluj-Brașov, devenind în 1958 profesor. După ce a refuzat să se înscrie în P.C.R., a păstrat doar funcția de consilier la Banca Națională a României. Ulterior, a fost numit profesor în cadrul Ministerului Construcțiilor Industriale. În anul 1989 a fost promovat profesor universitar titular al Catedrei de Drept constituțional și istoria dreptului. 

În urma alegerilor parlamentare din 20 mai 1990, Vasile Gionea a fost ales deputat de Prahova, pe listele Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat (PNȚCD). În această calitate, a făcut parte din Comisia juridică de disciplină și imunități a Camerei Deputaților și din Comisia de validare. De asemenea, a deținut și funcția de vicepreședinte al Comisiei de redactare a noii Constituții (1991).  

În anul 1992 a fost numit de Președintele României judecător la Curtea Constituțională, pentru un mandat de 3 ani, și a devenit primul președinte al acestei instanțe.   

În anul 1993 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.  

Vasile Gionea este autorul a 11 volume din domeniul dreptului civil, comercial, dreptului muncii, dreptului constituțional și istoriei dreptului.  

A decedat în anul 1999.