Profesorul Ionel Țifrea de la California State University, Fullerton, USA, a absolvit Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, secția Fizică, în anul 1995, iar apoi secția de Fizică Teoretică în cadrul studiilor aprofundate. În această perioadă a lucrat în grupul de teoria materiei condensate, condus de Prof. Mircea Crișan, și a efectuat, totodată un stagiu la universitatea Groningen (în grupul profesorului Dirk van der Marel).
Ulterior, devine angajat al Facultății, începând teza de doctorat (sub conducerea Prof.Mircea Crișan). Teza finalizată în anul 1998, poartă titlul ”Descrierea stării supraconductoare prin modele de lichid non Fermi”. Printre referenții tezei se numără profesorul Andrei Ruckenstein (atunci la universitatea Rutgers, USA). Rezultatele obținute si interesul constant în domeniul lichidelor non Fermi au atras aprecierea profesorului P.W.Anderson de la Universitatea Princeton, USA, laureat al premiului Nobel pentru fizică.
Pe lângă interesul constant în domeniul fizicii, profesorul Ionel Țifrea a fost interesat și de partea didactică, publicând 4 cărți în colaborare cu colegi de la Facultatea de Fizică a UBB.
În anul 2005 primește, din partea Academiei Române, premiul ”Ștefan Procopiu” pentru fizică, iar din partea Consiliului Național al Rectorilor, premiul ”In Hoc Signo Vinces”.
Devine membru asociat al ICTP (Centrul Internațional de Fizică Teoretică), Trieste, Italia.Urmează, apoi, mai multe stagii de cercetare postdoctorală, la Universitatea din Camerino, Italia, la Universitatea Clemson din USA și la Universitatea Iowa, USA (2004-2006). În această perioadă organizează școala: NATO Advanced Study Institute, ”Manipulating Quantum Coherence in Solid State Systems”, la Cluj-Napoca, în 2005.
Din anul 2006 devine cadru didactic al California State University, Fullerton, USA. În prezent, este coordonator departamental, coordonator de masterate și profesor de Fizică. În perioada 2007-2009 este cercetător la Kavli Institute for Theoretical Physics, University of California, Santa Barbara, USA. In anul 2010 primește Faculty Achievement Award, din partea Departamentului de Fizică a California State University Fullerton. Pe întreg parcursul activității sale științifice, profesorul Ionel Țifrea a colaborat cu membrii grupului de teoria materiei condensate de la Universitatea Babeș-Bolyai. Acest fapt este ilustrat prin numărul de lucrări științifice comune, 63 dintr-un total de 84 articole ISI publicate. Aceste realizări remarcabile, precum și permanenta colaborare cu colegi de la UBB, îl recomandă cu prisosință pentru premiul oferit în cadrul galei ”Alumni Days” al Universității Babeș-Bolyai.