Ősz Előd Sándor

Ősz Előd Sándor provine dintr-o familie de intelectuali reformați. Din 2000 studiază și trăiește la Cluj, unde în prezent ocupă postul de arhivist al Arhivei Centrale din cadrul Eparhiei Reformate din Ardeal. Aici a contribuit la formarea unei comunități de cercetare care lucrează cu perseverență la inventarierea și valorificarea patrimoniului cultural al Eparhiei Reformate din Ardeal.
Una dintre cele mai importante realizări ale domnului Ősz Előd este editarea catalogulului cumulativ al edițiilor premoderne ale operelor lui Jean Calvin, păstrate în colecțiile din România. Prin studierea amănunțită a acestor cărți a contribuit la cunoașterea aprofundată a istoriei Bisericii Reformate din Ardeal în secolul reformei, respectiv la realizarea biografiei unor personalități însemnate ale culturii protestante din țară.
În 2015 este distins cu Premiul Științific Mikó Imre, acordat de Societatea Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca, pentru cartea sa intitulată Bibliotheca Calviniana Transylvanica. În 2016 i se acordă Premiul Károli Gáspár, acordat de Ministerul Resurselor Umane de la Budapesta.
A adus beneficii științifice importante pentru studenții cercetători de la toate nivelurile de studii pe care i-a ajutat, de altfel, în procesul de documentare.
În instituția condusă de dl. Ősz Előd sunt întotdeauna bineveniți atât studenți, cadre didactice, cercetători și membri ai altor instituții de specialitate.