Mihaela-Viorica Rușitoru

Cercetător ştiinţific Fundaţia Europeană pentru Ştiinţă, Strasbourg, Franţa

Doamna Rușitoru este cercetător ştiinţific la Fundaţia Europeană pentru Ştiinţă, Strasbourg, Franţa (misiuni punctuale sau temporare din decembrie 2014). Totodată, este cercetător asociat la Facultatea de Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Helsinki, Finlanda (din martie 2018) și profesor asociat şi membru în Consiliul de Administraţie IUTAM Institutul Universitar pentru Vârsta a treia, Montréal, Canada (din iunie 2016). Doamna Rușitoru este membră în Comitetul Ştiinţific Universitatea Roma Tre, Master Umani e digitali, giovani generazioni, educatori di prossimità. I nuovi luoghi dell’educazione – Fiinţe umane şi instrumente digitale, tinerele generaţii, educatori de proximitate, și Evaluator International Journal of Leadership in Education, Texas State University, SUA, Emerald Group Publisher, Anglia, Journal of Educational Psychology and Pedagogical Sciences, Pakistan şi Journal Science Victor of Togliatti State University, Rusia. Concomitent, este expert ştiintific la Comisia Europeană, Bruxelles, Belgia.    

A susținut un doctorat în Relaţii internaţionale și Studii europene şi unul în Ştiinţele Educaţiei, la Universitatea din Strasbourg, având ca tema de cercetare: Educaţia pe parcursul întregii vieţi şi dezvoltarea integrală a persoanei în era globalizării. La intersecţia politicilor internaţionale, europene şi naţionale. A absolvit, de asemenea, un program de masterat în Etică şi Drepturile Omului, la Centrul European de Învăţământ şi Cercetare în Etică, Strasbourg, un program de masterat în Ştiintele Muncii, la Institutul de Ştiinţe Politice, IEP Strasbourg, unul în Ştiinţele Educaţiei la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele educaţiei și un master în Teologie şi Cultură, la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. La nivel de licenţă, doamna Rușitoru a absolvit Facultatea de Drept, Ştiinţe Politice şi Gestiune, Strasbourg, și un program de licenţă în Teologie Ortodoxă, specializarea Asistenţă Socială.  

Printre realizările profesionale și academice ale doamnei Rușitoru, menționăm următoarele: Cercetător asociat laborator CRSEA Centrul de Cercetare în Ştiinţele Educaţiei Aplicate, Dijon, Franţa, funcția de Director Centru de Excelenţă în Ştiinţe Umane şi Sociale Grup Actissia, Paris, Franţa, corespondent francez ELMagazine European Lifelong Learning, Fundaţia Finlandeză pentru Învăţare pe parcursul întregii vieţi, Helsinki, Finlanda, membră în Comitetul Ştiinţific Conferinţa Horizons of Education, Universitatea Pedagogică de Stat, Omsk, Rusia, cercetător invitat Beruflichen Schulen Kehl, Germania. Totodată, a efectuat un postdoctorat la Universitatea Franche-Comté, Besançon, Franţa, coordonator de proiect Conceperea şi adaptarea resurselor educative numerice pentru o pedagogie diferenţiată – CARENPEDI, cercetător invitat la Universitatea din Oslo, Norvegia. A urmat un program de postdoctorat la Centrul de Cercetare în Studii europene şi internaţionale, Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, este Expert ştiinţific invitat UNESCO Institutul pentru Educaţie de-a lungul vieţii, Hambourg, Germania, Organizaţia Internaţională a Muncii – OIM, Geneva, Elveţia, Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economice – OCDE, Paris, Franţa, Centrul de dezvoltare pentru formarea profesională – CEDEFOP, Tesalonic, Grecia, Fundaţia europeană pentru formare – ETF, Torino, Italia.  1. Ruşitoru, M-V., 2022 (în presă). L’histoire de l’éducation et de la formation en Roumanie depuis les temps de Dacia à nos jours. Alba Iulia : Reîntregirea 2. Ruşitoru, M-V., 2021. Sfânta Otilia, ocrotitoarea celor cu deficiențe de vedere, şi alţi Sfinți ortodocşi din Alsacia Franței. Alba Iulia : Reîntregirea.