Chiriac Ramona

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România
Doamna Chiriac a absolvit Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1998-2002). Are două diplome de master, una în studii europene (diplomă dublă Universitatea Vestfalică Wilhelms, Münster, Germania și Facultatea de Științe Administrative, Twente, Olanda, 2002-2004) și alta în studii de gen (Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, 2003-2004), precum și studii doctorale la Universitatea Vestfalică Wilhelms, Munster, Germania (2009-2013).
Doamna Chiriac este diplomat de carieră și are o experiență de aproape 20 de ani în afaceri europene, ocupând din 2021 funcția de Șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România.
A fost consul general al României în landul Bavaria în perioada 2016-2021 și face parte din serviciul diplomatic român din 2008. Înainte de activitatea de peste zece ani în funcții diplomatice, a lucrat în administrația publică centrală și locală din România, având atribuții legate în special de pregătirea autorităților locale române pentru aderarea țării la UE. În cadrul Ministerului Integrării Europene din România a fost responsabilă în special de promovarea valorilor UE, de furnizarea de informații privind oportunitățile de finanțare, precum și de diseminarea cunoștințelor despre UE prin organizarea de conferințe, seminare, campanii de informare și ateliere.
Este autoarea lucrării Big issues and big words. Europe and Europeanness in the Romanian Presidential Discourse 1993-2007, apărută la Editura Tritonic, București, în 2017.