Ioan Buia a absolvit Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, promoția 1972 și ulterior a obținut titlul de Doctor în Chimie (2001) în cadrul aceleiași facultăți. Oenolog meticulos și pasionat, este de ani buni directorul Complexului de Vinificație Jidvei, care, de-a lungul timpului s-a numărat printre laureații mai multor concursuri internaționale, o serie de vinuri albe sau roze produse în cadrul companiei fiind răsplătite cu peste 500 medalii de aur, argint sau bronz. Dăruit cu pricepere și entuziasm meseriei sale, cunoscător în cele mai mici detalii al procesului de producere a vinului, pornind de la cultivarea și recoltarea strugurilor și până la îmbuteliere, Dr. Ioan Buia a fost premiat în anul 2016, în cadrul „Galei Premiilor HORECA – După 20 de ani” pentru „Cel mai vechi oenolog, angajat al unei singure crame.” Specialist de excepție în domeniu, dedicat total companiei alături de care a rămas cu succes de-a lungul întregii cariere, a dovedit același atașament constant față de instituția în care s-a format ca și chimist, fiind practic alături de aceasta, prin implicarea companiei Jidvei ca și sponsor, la majoritatea evenimentelor organizate în cadrul Facultății de Chimie și Inginerie Chimică sau în cadrul Universității Babeș-Bolyai.